Het afsluiten van een inboedelverzekering is iets waar veel mensen tegenop kijken. Helaas is een inboedel- of opstalverzekering geen overbodige luxe. Mocht er iets met je huis of inboedel gebeuren, dan is het wel fijn om te weten dat je schade kosteloos afgehandeld kan worden. Het laatste waar je op zit te wachten als je huis of inboedel beschadigd raakt, is dat je zelf geheel op moet draaien voor de kosten. Om onverwachte kosten zoveel mogelijk te voorkomen hebben we een lijstje gemaakt van dingen waar je op moet letten als je een verzekering afsluit.

5 dingen waar je zeker op moet letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering:

  1. Voorkom te allen tijde dat je onderverzekerd bent.

Het is onvermijdelijk dat er vroeg op laat iets in je huis beschadigd raakt. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Als je inboedel op de een of andere manier beschadigd raakt, dan wil je graag dat dit gedekt wordt door je inboedelverzekering. Het komt geregeld voor dat mensen onderverzekerd zijn. Dit houdt in dat je een hoop extra kosten buiten je verzekeringsbundel moet maken. Aangezien niemand hier vrolijk van wordt, is het belangrijk om altijd volledig en secuur te zijn in het doorgeven van je gegevens.

Neem het volgende voorbeeld:

Jan verzekert zijn inboedel voor een bedrag van €60.000,- euro. Op een dag vergeet Jan een kaars uit te doen en er ontstaat brand. Resultaat: €20.000,- schade aan zijn inboedel. Een schade expert van de verzekering komt langs om de schade te ramen. Hij komt uit op een geschat bedrag van €80.000,- als totale inboedelwaarde. Aangezien het bedrag dat je uitgekeerd krijgt naar rato is van het bedrag waarvoor Jan zijn inboedel verzekert heeft, moet hij dus €5.000,- bijbetalen. Zorg dus altijd dat je niet onderverzekerd bent.

2. Check altijd je polisvoorwaarden als je een woonverzekering afsluit. 

Polisvoorwaarden willen nog weleens flink verschillen bij verschillende verzekeraars. Je doet er dus goed aan door deze voorwaarden goed door te nemen. In het geval van woningbrand verschilt het uitgekeerde bedrag nogal per verzekeraar. Dit bleek uit onderzoek van de consumentenbond. Zodra je een verzekering af gaat sluiten is het goed om de polisvoorwaarden van verschillende aanbieders naast elkaar te leggen. In het geval dat je woning afbrand of bepaalde gedeeltes ervan, wil je zo volledig mogelijk verzekerd zijn. maar welke verzekering zijn dan precies essentieel:

  • Opstalverzekering: een opstalverzekering vergoedt de herbouw mocht je woning afgebrand zijn. Het betreft hier wel alleen maar koopwoningen.
  • Inboedelverzekering: een inboedelverzekering vergoedt alle schade aan het interieur dat veroorzaakt is door brand. Let op: In Nederland wordt er een nogal opzienbarend systeem gehanteerd mocht er brand uitbreken bij de buren. Alle brandschade aan uw huis als gevolg van de brand bij de buren, moet u op uw eigen inboedelverzekering verhalen. Je kan deze kosten dus niet claimen op de inboedelverzekering van de buren. In enkele gevallen is het mogelijk om een beroep te doen op de aansprakelijkheidsverzekering van de buren. Mocht dit alles niet lukken dan zult u alles geheel zelf moeten betalen. Ook al heeft u de brand zelf niet eens veroorzaakt!

Wat kan je zelf doen om ervoor te zorgen dat u zoveel mogelijk uitgekeerd krijgt:

– Houd een goed overzicht van alle spullen en meubels die u aanschaft. Bewaar bonnetjes en betalingsbewijzen goed en maak foto’s. Om te voorkomen dat deze spullen kwijt raken door bijvoorbeeld een brand (wat pijnlijk ironisch zou zijn), kunt u deze gegevens opslaan op bijvoorbeeld dropbox of een andere online plek waar u foto’s en gegevens op kunt slaan. Op die manier kunt u er altijd bij.

3. Je huisdieren moeten ook verzekerd worden!

Nog wel belangrijker dan je geliefde inboedel die afbrand, is je hond, kat of andere huisdier waar je enorm gehecht aan bent. Materiële schade is al erg zat, maar immateriële schade is vaak nog veel erger. Dit zijn namelijk de dingen die je niet zomaar kunt vervangen. Bij het uitbreken van een brand moet je er niet aan denken dat je je huisdier verliest. Gelukkig zijn hier oplossingen voor. Je kan gebruik maken van een opvallende noodsticker die je kunt bestellen bij de Sophia-Vereeniging. Deze sticker moet aan worden gebracht aan de voorzijde en achterzijde van de woning op een opvallende plek. In geval van nood zien hulpdiensten, zoals de brandweer en politie, meteen dat er zich huisdieren in het huis bevinden.

4. Vergoeding bij calamiteit: Schade door storm, bliksem en neerslag ook gedekt?

Bliksem en onweer. Voor veel mensen een nachtmerrie. Vaak zie je dat mensen bang zij voor bliksem die inslaat en dat is best begrijpelijk. Een blikseminslag kan de nodige schade aanrichten aan je woning. Bij het afsluiten van je inboedelverzekering moet je goed checken wat je vergoed krijgt mocht zich een blikseminslag voordoen. Vaak worden vergoedingen uitgekeerd bovenop het verzekerde bedrag op je polis, waardoor dit dus niet ten koste gaat van je schade-uitkering. In je polisvoorwaarden moet je een aantal dingen checken:

  • Zijn de kosten voor een contra-expert opgenomen (dit is schade expert die de totale schade beraamt en als tussenpersoon fungeert tussen de verzekeringsmaatschappij en jou. Hij bepaalt dus hoeveel de totale schade bedraagt en onderhandelt vervolgens met de expert van de verzekeringsmaatschappij hoeveel er uitgekeerd moet worden).
  • Aan het opruimen/ontruimen en saneren van je huis zijn ook kosten verbonden. Er moeten hier speciale teams voor ingehuurd worden. Kijk goed of dit opgenomen is in je polis.
  • Als de schade van dien aard is dat je niet meer in je huis kunt blijven, is het ook belangrijk dat de kosten voor vervangende woonruimte vergoed worden.
  • Naast vervangende woonruimte is het ook belangrijk dat de spullen die niet aangetast zijn ook ergens opgeslagen kunnen worden. Vergoeding van de kosten die verbonden zijn aan tijdelijke opslag moeten ook in de polisvoorwaarden vermeld staan.
  • Er bestaat de kans dat de tuin ook aangetast is door overslaande brand van je woning. Check of het aanleggen van een nieuwe tuin ook vergoed wordt door je verzekeraar.

5. BONUS tip

Als je een verzekering af hebt gesloten na 1 januari 2010 dan kan je eenvoudig je inboedelverzekeraar opzeggen en naar een andere verzekeraar gaan. In het verleden hebben veel mensen problemen gehad met het overstappen naar een andere verzekeraar. Misschien heb jij er zelf ook ervaring mee, je wilde overstappen maar was net te laat. Gevolg: een jaar of meerdere jaren vast aan een nieuw contract. Gelukkig is het vanaf 1 januari 2010 zorgverzekeraars onmogelijk gemaakt om contracten te stilzwijgend te verlengen. Je hoeft jezelf dus niet ongerust te maken dat je contracten verlengd wordt zonder dat je het zelf weet.

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.